Parkeervergunning Amsterdam Zuid

Iedereen in Amsterdam-Zuid heeft wel een parkeervergunning. Eigenlijk alle mensen hebben wel een auto, sommigen zelfs twee. Amsterdam-Zuid heeft namelijk het hoogste gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden van alle stadsdelen van Amsterdam: 34.900 euro tegenover 29.600 gemiddeld in Amsterdam (2007). Ook heeft het de grootste werkgelegenheid van alle stadsdelen met 91.612 werkzame personen (van de ongeveer 133.000 inwoners). Amsterdam-Zuid is dus het rijkste stadsdeel van Amsterdam en dus zijn er veel auto's en dus zijn er veel mensen die een parkeervergunning willen.

Verschillende gebieden

Zoals u wellicht wel weet is Amsterdam in een aantal districten / gebieden verdeeld. Amsterdam-Oost een voorbeeld van zo'n district. Ze zijn opgedeeld in de verschillende gebieden, omdat Amsterdam zo'n grote stad is en het niet overal even toeristisch is of even grote bevolkingsdichtheid heeft. Niet overal hoeven daarom dezelfde regels te gelde wat betreft parkeervergunningen.

Vergunningsgebieden in Amsterdam Zuid

Amsterdam-Zuid bestaat uit de volgende vergunningsgebieden: Zuid 1 en 2 (Bedrijventerrein Schinkel, Hoofddorpplein- en Schinkelbuurt, Willemsparkbuurt en Museumkwartier, Apollo- en Stadionbuurt, Olympisch Kwartier), Zuid 3 en 4 (De Pijp / Rivierenbuurt) en Zuid 5, 6 en 7 (Prinses Irenebuurt, Zuidas, Buitenveldert). Zeer belangrijk om te weten is ook dat in het Zuidas-gebied en in het Olympisch Kwartier geen parkeervergunningen kunnen worden aangevraagd.

Ook in Amsterdam-Zuid kun je in de verschillende vergunningsgebieden ook weer een verschillend aantal parkeervergunningen aanvragen. In vergunninggebied Zuid namelijk: 2.1, 2.3, 3.1, 3.2, 4.1 en 4.2 kunt u op één adres één vergunning aanvragen.

Echter in de vergunninggebieden Zuid 1, 2.2, 4.3 en 5 kon u op één adres twee vergunningen en vanaf heden zelfs 3 vergunningen aanvragen. In vergunninggebied Zuid 7 kunt u op één adres drie vergunningen aanvragen. Deze mogen op naam staan van één persoon of op twee verschillende personen. U kunt ook een tweede vergunning aanvragen voor een auto met een grijs kenteken, deze hoeft niet op dezelfde naam te staan.

Sommige delen van Amsterdam-Zuid zijn juist heel duur, anderen relatief weer heel goedkoop. In Zuid 1 tot en met 3 betaal je namelijk €120 als bewoner voor 6 maanden. In Zuid 4 tot en met 7 is het weer een stuk goedkoper. In Zuid 4 betaalt u €66 voor 6 maanden als bewoner en in 5 tot en met 7 betaalt u €48.

Het rijkste deel van Amsterdam, Amsterdam-Zuid, bestaat dus uit veel verschillende vergunningsgebieden. Daarom zijn ze dus ook genummerd. Het is mogelijk, omdat mensen veel auto's hebben, in sommige vergunningsgebieden zelfs drie parkeervergunningen aan te vragen. De prijs in dit stadsdeel varieert echter sterk.